T K

Hannover Fairs Turkey Fuarcılık A.Ş.

Proje İçeriği

Yurtiçi ve Yurtdışından yüzbinlerce ziyaretçi ve katılımcı firmalarımızı bir araya getirdiğimiz uluslararası fuarlarımızda, fuar alanlarının çok büyük olmasından dolayı müşteriler firmaları, konferansları ve hatta yönlerini bulmada, rota ve ziyaret planlamada çok zorluk yaşıyorlardı. Müşterinin kapalı alanda tam olarak yerini tayin eden ve bu bilgi ile ona navigasyon hizmeti sunan uygulama aynı zamanda fuar katılımcı firmalarına da lokasyon bazlı pazarlama imkanı sağlamaktadır. Proje yıkıcı teknolojiler olarak günümüzde yerini alan yapay zeka, makine öğrenmesi ve nesnelerin interneti teknolojileri teknolojilerinin ortak bir çalışması olarak düşünülebilir. Projede en önemli kısım müşterilerin konumunu kapalı alanda tayin edebilmek. Bunu da fuar alanında çatılara yerleştirilen 600 adet beacon ile müşterilen cep telefonundaki bluetooth sinyallerini yakalayarak yapıyoruz. Bu uygulama ile fuar için navigasyon ve online kartvizit değişimi başta olmak üzere birçok yeni özelliği katılımcı ve ziyaretçilerimizin hizmetine sunduk. Fuar alanlarına direk ekranlarındaki barkodu okutturup giriş yapan ziyaretçiler, diledikleri standlara, konferans salonlarına ya da ortak alanlara rota çizip kolayca yönlendirilmekteler. Bu karmaşık ve büyük fuar salonlarında zaman ve performans açısından çok verimli bir fuar katılımı deneyimi sunuyor. Aynı zamanda yine uygulama içerisinden kartvizit değişimi yapmak ve kolaylıkla istenilen kişileri kaydetmek mümkün. Çok güzel geri dönüşler aldığımız ilk fuarımızda yaklaşık 12.000 kişi tarafından kullanılan uygulama Apple Store'da en çok indirilen iş uygulamaları arasında 3. sıraya kadar yükseldi. Proje sonunda fuar ziyaretçilerinin neredeyse yüzde 40'ı fuar mobil uygulamalarını indirmiş ve kapalı alan navigasyon ve diğer birçok özelliklerini aktif olarak kullanmışlardır.


Projenin Amacı

Fuarlarımızdan katılımcı ve ziyaretçilerimizin maksimum verim elde etmesi için yeni bir hizmet yaratmış olduk.


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Projede en önemli kısım müşterilerin konumunu kapalı alanda tayin edebilmek. Bunu da fuar alanında çatılara yerleştirilen 600 adet beacon ile müşterilen cep telefonundaki bluetooth sinyallerini yakalayarak yapıyoruz. Proje yıkıcı teknolojiler olarak günümüzde yerini alan yapay zeka, makine öğrenmesi ve nesnelerin interneti teknolojilerinin ortak bir çalışmasıdır. Buradaki Indoor Positioning patenti iş ortağımıza aittir.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Bu proje kurumumuzdaki tüm departmanların işini geliştirmesine yardımcı olmuştur. Satış departmanı; fuarların sonunda hangi salon, stand ve koridorların yoğun olduğuna yönelik ısı haritası sayesinde çok anlamlı bir veri sahibi oldu. Fuarlarda nerelerde ne kadar zaman harcandığını konum servisleri ile ölçümleyebildik. Bu sayede müşterilerine çok daha anlamlı bir veri sunabildiler. Pazarlama departmanı; firmalara lokasyon bazlı pazarlama opsiyonunu bir sponsorluk paketi olarak sunabildi. Firmalar bu pazarlama modelini çok sevdi ve bu sponsorluk tipi en rağbet gören sponsorluk seçeneği oldu. IT, teknik ve operasyon departmanları fuar alanlarında hem kurulumda hem de fuar süresince uygulama sayesinde işlerini hızlandırdı. Fuar ziyaretçileri de diledikleri ürün gruplarındaki standlara, konferans salonlarına ya da ortak alanlara rota çizip kolayca yönlendirildi. Fuar girişlerinde uzun kuyruklar beklemeden direk giriş imkanı yakaladı. Fuar sonrasında edinilen yeni işbirlikleri ve kartvizitlerin teker teker kişi listelerine girişi yerine otomatik olarak değişim ve aktarım imkanı sunuldu.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Toplamda 4 fuarımızda benzer başarıları yakaladık ancak sadece 1 fuarımızdaki rakamsal sonuçları yazmamız gerekirse WIN Eurasia fuar uygulamamız; Türkiye'de Apple Store'da iş uygulamaları arasında 3. sıraya yükseldi. 10.607 kişi indirdi ve aktif olarak kullandı 4.435 kişi navigasyon özelliğini kullandı 1000 + kartvizit değişimi mobil üzerinden gerçekleşti 90% + müşteri memnuniyeti ortaya çıktı. Tamamıyla herkesin kazandığı bir proje oldu. Organizatör, katılımcı ve ziyaretçiler yüksek kazanım elde ettiler. Bir yerden bir yere ulaşmak çok daha kısa zaman almaya başladı. İlgilenilen ve önceden belirlenen ürün gruplarına yönelik konum bazlı bildirimler direk nokta atışı pazarlama imkanı sundu.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Proje bütçe onaylarını biraz güç olsa da aldık. Proje sonunda çok takdir gördük. Projenin bize kattıklarını proje sonunda daha iyi anladılar.


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Proje tamamen BT departmanı tarafından yönetildi. Pazarlama, teknik, ve satış departmanları da projede aktif rol aldı. Her bir fuarımız için bizim şirketten 20+ kişi aktif rol aldı.


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

İş ortağımız Indoora firmasıdır.


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

Özel bir marka tercihi yok